Nyáron kitárul a Gerecse Kapuja!

1024 693 Gerecse Kapuja

Ütemterv szerint halad a turisztikai látogatóközpont építése a Tatabánya fölött magasodó Kő-hegyen, a Turul szobor szomszédságában. A Gerecse Kapuja közel 700 millió forintból valósul meg és még idén nyáron átadják a természetjáróknak.

Tatabánya önkormányzata az itt élők régi álmát tudja megvalósítani a látogatóközpont megépítésével a Gerecse bejárataként számon tartott Kő-hegyen, a sok látogatót vonzó Turul szobor szomszédságában. Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, akiknek munkáit A Vértes Agorájának aulájában tekinthették meg a tatabányaiak, és szavazhattak a nekik leginkább tetsző munkára. A közönségszavazáson résztvevő 1501 tatabányai többsége a városi közgyűléshez hasonlóan az úgynevezett organikus, tehát a tájba illeszkedő, azzal harmonizáló megoldás mellett döntött. Iránymutatásuknak megfelelően a szakmai zsűri végül Dévényi Sándort bízta meg a munkával. A neves szakember egy repülni készülő turul madárra emlékeztető épületet tervezett, amelyet az arra járók – nem oly rég például a Gerecse 50 teljesítménytúra résztvevői – már megcsodálhatnak a kerítésen bekukucskálva.

–  A tatabányaiak által egyik legjobban várt beruházás hamarosan lezárul. Ahogyan a nevében is benne van, a látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít majd épített környezetünk, azaz a nyüzsgő város és a minket körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni járhatunk továbbra is, ám ezentúl méltóbb körülmények között – hangsúlyozta Tatabánya polgármestere. Augusztustól várja a túrázókat, a sziklamászókat, a kerékpárosokat, a baráti társaságokat, az iskolai csoportokat, a nyugdíjas klubokat, a családokat és a szerelmes párokat a Gerecse Kapuja, amely mindenki előtt nyitva áll, aki tisztelettel fogadja a természet invitálását – tette hozzá Schmidt Csaba.

A látogatóközpont 500 négyzetméterén interaktív kiállítóteret, étteremet, ajándékboltot, konferenciateremet és via ferrata felszerelés-kölcsönzőt alakítanak ki.

Az 514 millió forintos európai uniós támogatásból és az önkormányzat által biztosított önrészből megvalósuló beruházás nem csupán az épület megépítését foglalja magába, hanem annak környezete is jelentős fejlesztésen esik át: új autó- és buszparkolókat, tűzrakó- és piknikező helyeket és tanösvényeket alakítanak ki, a gyermekek nagy örömére játszótér, a sportolni vágyók számára két új via ferrata útvonal, valamint egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz épül.

Videók: https://www.youtube.com/channel/UCMMwc32twv16YK6_d26jdXw

“Készült a Gerecse kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása című TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében az Európai Unió támogatásával Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából.”