Az augusztus 1-jei avatóünnepségen a város vezetője Bencsik János országgyűlési képviselővel, Popovics Györggyel, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Molnár Attilával, Komárom, illetve Stubendek Lászlóval, Észak-Komárom polgármesterével közösen vágta át a nemzetiszínű szalagot. A „Gerecse Kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, 696 millió forint összköltségű projekt az Európai Unió és a magyar állam 514,5 millió forintos támogatásából valósulhatott meg.

Ha bárhol az országban feltesszük a kérdést, hogy hallottak-e már Tatabányáról, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a többségük azt fogja felelni: igen, ott van a hatalmas Turul szobor! Millenniumi emlékművére, mely Tatabánya címerében is megjelenik, nem csupán azért büszke a város, mert Közép-Európa egyik legnagyobb bronzszobra és mert bekerült hazánk történelmi emlékhelyei közé, hanem azért is, mert a megyében élők összefogásának köszönheti létét. Kisfaludy Mihály környei néptanító az ezeréves évfordulóhoz kapcsolódva terjedelmes cikket írt ugyanis a bánhidai csatáról, amelyet Kézai Simon krónikája szerint 907-ben itt, Tatabánya egykori elődtelepülésén (mai városrészében) vívtak és nyertek meg Árpád seregei Szvatopluk morva fejedelemmel szemben. Feszty Árpád, a Honfoglalás-körkép és egyéb historikus festmények alkotója felkarolta a tanító emlékmű-állítást szorgalmazó javaslatát, és meggyőzte Komárom vármegye közgyűlését is. Az emlékműbizottság – Sárközy Aurél főispán és Tuba János országos képviselő elnöklete alatt – gyűjtésbe fogott, a szobor elkészítésével pedig Donáth Gyulát bízták meg.

A Turul madár és a mellőle a városra nyíló pazar panoráma egyre több és több turistát vonzott a Kő-hegyre az elmúlt több mint 110 év során. Annak érdekében, hogy az ide érkezők valóban felejthetetlen élményekkel gazdagodhassanak, Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környezetét. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Dévényi Sándor által megálmodott Gerecse Kapuja egy esztendő alatt épült fel. A látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít ezentúl épített környezetünk, azaz a nyüzsgő város és az azt körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni várják a turistákat. Az épületben interaktív kiállítást, éttermet, ajándékboltot és via ferrata felszerelés kölcsönzőt alakítottak ki. A látogatóközpont mellett a gyermekeket játszótér várja, a sportolni vágyókat pedig kombinált fitnesz eszköz és a via ferrata.

A látogatóközpont tehát elkészült, a tereprendezési, valamint a három tanösvény kialakításának munkálatai azonban még folytatódnak. Az épületben kialakított kiállítás augusztus 20-ig, a próba üzemmód ideje alatt díjmentesen látogatható, de a Tatabánya Kártyával rendelkező helyiek számára a későbbiekben is ingyenes lesz.