Gerecse Kapuja látványterv

Elindult a Gerecse Kapuja-projekt

1024 575 Gerecse Kapuja

Megkezdődött a látogatóközpont építése a Turul emlékműnél, amelyben vendéglő, turisztikai bemutatóhely, a szobor történetét bemutató kiállítás, ajándékbolt és vizesblokk kap helyet. A Gerecse Kapuja a tervek szerint egy év múlva fogadhatja az első látogatókat – mondta el a polgármester a projektindító rendezvényen.


“Gerecse Kapuja” látványterv

Schmidt Csaba hozzátette, a beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető Panoráma utat, új parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a környező parkerdőt, új tanösvényeket jelölnek ki, valamint kisebb rekonstrukciót végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a városlakók és az ide látogatók régi vágyának tesznek eleget a látogatóközpont felépítésével, hiszen több évtized óta nem volt a szobor közelében a turistákat szolgáló létesítmény. Mivel az emlékmű és környezete természetvédelmi terület, az épületet kizárólag az aszfalttal borított területen lehet elhelyezni, ezért az elfoglalt autóbeállókat a Panoráma út mentén pótolják majd új parkolókkal.

Az épület alapterülete 500 négyzetméter lesz galériás kialakítással. Helyet kap benne egy étterem, egy ajándékbolt, egy előadóterem, valamint két kiállítótér is. Az állandó tárlat a Turul emlékmű történetét, illetve a Gerecse és a környék turisztikai látnivalóit mutatja be. Külön bejáraton át lehet majd megközelíteni a vizesblokkot, illetve a via ferrata útvonal teljesítéséhez szükséges eszközök kölcsönzésére szolgáló helyiséget.

Schmidt Csaba elmondta, széleskörű szakmai egyeztetéssel alakították ki a leendő épület funkcióit. Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak, majd munkáikat kiállították, és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és a szavazók többsége Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épület tervezett. A hatszáz millió forintot meghaladó beruházás megvalósításra a város 514 millió forintos uniós támogatás nyert el.

Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az új látogatóközpont a Turul szoborhoz hasonlóan Tatabánya emblematikus épülete lesz, mely a Gerecse és a Vértes turisztikai kapujaként növelni fogja a hozzánk látogatók számát.

A látogatóközpontot felépítő Extreme Park Környezetépítő Kft. képviselője elmondta, a munkálatok ideje alatt az emlékmű végig látogatható lesz, igyekeznek a legkevésbé zavarni a turistákat. Az épület a tervek szerint 2017 végére tető alá kerül és 2018 elején megkezdődhetnek a belsőépítési munkák.

Szintén december végére készülnek el a vízvezeték és a csatorna fektetésével. Ezt követi a közvilágítás, az út és a parkolók kialakítása. A beruházás végén sziklakertet hoznak létre a látogatóközpont bejárata előtt, de új tanösvények, asztalok és padok, tűzrakóhelyek is várják majd az ide érkezőket.


“Gerecse Kapuja” látványterv