Bokrétaünnepséget tartottak a Turulnál

1024 929 Gerecse Kapuja

TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00001- GERECSE KAPUJA TURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT KIALAKÍTÁSA

Gerecse Kapuja néven turisztikai látogatóközpont épül a tatabányai Kő-hegyen, a Turul-szobor mellett. Az Európai Unió és a magyar állam 514,5 millió Ft-os támogatásából megvalósuló beruházás bokrétaünnepségét március 29-én tartották meg.

A Kő-hegyről elém táruló látvány mindig ámulatba ejt, bármilyen évszakban is tekintek le a városra. Bízom benne, hogy nemsokára egyre többen látogatnak majd el ide hozzánk azok közül is, akik ezidáig még nem jutottak el a tatabányai Turul-szoborhoz. És nem azért, mert nem hallottak róla, hiszen bizonyos vagyok benne, hogy ha az ország bármely pontján szóba kerül Tatabánya, egy valamit mindenki tud róla, hogy itt van Európa egyik legnagyobb bronz madárszobra – mondta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntőjében. A városvezető hozzátette, a nyárra elkészülő Gerecse Kapuja látogatóközponttal immár olyan helyszínné alakul a Turul szobor környezete, ahol érdemes akár egy egész napot eltölteni. Három tanösvény, barlang, kilátó, interaktív kiállítás, étterem, ajándékbolt, több via ferrata útvonal felszerelés-kölcsönzővel, tűzrakó- és piknikező hely, játszótér, fitnesz eszköz és csodálatos panoráma gondoskodik majd az ide érkező családok, baráti társaságok, turistacsoportok szellemi, lelki és testi felfrissüléséről.

Bencsik János, Tatabánya Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a nemzeti oldal kormánya számára kiemelten fontos a turizmus fejlesztése, és ennek érdekében számos sikeres programot indított: egyebek mellett felújította az útvonalakat és a szállásokat, sőt új turistaházakat is épít. A kormánypárti politikus a Gerecse Kapujától is olyan fontos célok elérését várja, mint az idegenforgalmi bevételek növekedése, a helyi gazdaság élénkülése, a lokális termékek és szolgáltatások piacra kerülése, valamint a vállalkozói kedv és a tőkebeáramlás fokozódása, illetve a prioritásként meghatározott munkahelyteremtés.

Az épületegyüttes kivitelezőjeként Ercsey Áron, az Extreme Park Környezetépítő Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a Gerecse Kapuja nevű, turulmadarat formázó turisztikai látogatóközpont 500 négyzetméteren kiállítóteremmel, étteremmel, ajándékbolttal, galériával, Via Ferrata felszerelés-kölcsönzővel, parkolóval és akadálymentesített mellékhelyiségekkel várja majd a turistákat, akik három új tanösvényt járhatnak be.